• -11,99%
LALLZYME BETA aromafelszabadító enzim 10 g

LALLZYME BETA aromafelszabadító enzim 10 g

Bolti ár: 1 830 Ft
Bruttó ár:  1 611 Ft
Kedvezmény: - 219 Ft
Szállítás készletről 1-2 nap

LALLZYME BETA aromafelszabadító enzim 10 g

Illatos fehérborokhoz, gyümölcscefrékhez.
Adagolás: ~1/2 zacskó/100 liter

Mennyiség
Készleten

LALLZYME BETA aromafelszabadító enzim 10 g

Illatos fehérborokhoz, gyümölcscefrékhez.

Nagykoncentrációjú enzimkészítmény β-glükozidáz aktivitással, a fajtaaroma fokozására illatos fehér fajták újboraiban

TERMÉK:

A Lallzyme® β szelektált enzimek keveréke, mely főleg a fajtaaroma felszabadítására és a bor organoleptikus tulajdonságainak javítására alkalmas. A Lallzyme® β-t a világ sok borvidékén alkalmazzák az illat és íz fokozására. Alkalmazása hasznos az érzékszervileg sok fajtánál igen pozitív nor-izoprenoidok mennyiségének növelésében is (nagyon fontos pl. a Chardonnay-nál és rizlingeknél is).
A Lallzyme® β-t az EU-ban állítják elő Aspergilus niger fermentációjával nyert speciális enzimekből.

AKTIVITÁS:

A Lallzyme® β nagy hatású terpénalkohol és terpéndiol felszabadító enzimkészítmény. A β erősebb fajtajelleget és jobb érzékszervi minőséget eredményez. A Lallzyme® β enzimaktivitása borokban egyedülálló: magas alkohol-, SO2- és savtartalom, valamint alacsony pH mellett is jól használható. A β nagy koncentrációjú, pektináz, béta-glükozidáz, arabinozidáz és ramnozidáz aktivitású enzimkészítmény, amely lebontja az aromakötő molekulákat. Az érzékszervileg inaktív, kötött terpénalkoholokból (=aromaprekurzorok) hatékonyan szabadítja fel az érzékszervileg aktív, szabad terpénalkoholokat, és így fokozza a bor illat és ízintenzitását, fajtaellegét.
A β jól torelálja az alacsony hőmérsékletet is, és 8-55 Celsius fokos hőmérséklet-tartományban aktív. Az enzimkészítmény nagy aktivitása miatt a kötött terpénolkomponensek felszabadításának reakcióideje 12 Celsius fokon, a hőmérséklettől függően, 2-4 hétig tart. Az enzimaktivitást bentonitadagolással blokkolni lehet.

ALKALMAZÁS: 

Legjobb hatásfokkal az erjedés során vagy közvetlen az erjedés után alkalmazhatjuk, mivel a bor ebben az állapotában sok diszaharidhoz és glükózhoz glikozidosan kötött terpénalkoholt és terpéndiolt tartalmaz. A β-t célszerű végerjedésben vagy az első fejtés során a borhoz keverni (2-5 g/hl). A technológia folytonossága miatt az enzimeket legkésőbb a derítést megelőzően 2-4 héttel adjuk a borhoz. Így az enzimreakciók teljesen lejátszódnak, és ezután következhet a tételek derítése, majd szűrése. A sorrendiség azért szerencsés így, mert ha a derítés, szűrés után alkalmazzuk az enzimeket, újra derítenünk kell, hogy az enzimfehérjéket is eltávolítsuk a borból. A Lallzyme® β-t nagyobb dózissal (5 g/hl) alkalmazva olyan aromatikus tételek készíthetők, amelyek jó házasítási alapot adnak nagyobb mennyiségek fajtajellegének javításához.

ÍZKARAKTER: 

A bor teltebb, gazdagabb és gyümölcsösebb lesz az enzim által felszabadított fajtaaromák miatt. A Lallzyme β-val történő kezelés javítja a bor érzékszervi tulajdonságait.

AROMAPROFIL: 

A β-s kezelés gazdagabb, tisztább fajta- és termőhelyi jelleg kifejlődését teszi lehetővé a borban. Az aroma stabilitása és gyümölcsös karaktere megőrződik az érlelés során is.

ÖKONÓMIAI ÉRVEK AZ ALKALMAZÁS MELLETT: 

A β az aromaanyagok jobb kihozatalát és stabilitását okozza, növeli az aromapotenciált és a fajtajelleget, így értékesebbé teszi a bort.

ADAGOLÁS: 

Fehér újborokhoz: 5g/hl
Pálinkacefrék: 5g/hl

TÁROLÁS:

Száraz, hűvös helyen (5 – 20 Celsius fok). 20 Celsius fokon történő tárolás esetén is évekig megőrzi aktivitását.

ÓVINTÉZKEDÉSEK: 

Az enzimkészítmény porának belégzését, és a felesleges bőrrel való érintkezést el kell kerülni. Bőrre vagy szembe kerülése esetén bő vízzel öblítsük le/ki.

CSOMAGOLÁS:

10 g-os társított fóliás csomagolásban.

Kapcsolódó termékek