• -17,5%
UVAFERM 228 aromafelszabadító hidegtűrő borélesztő 20 g

UVAFERM 228 aromafelszabadító hidegtűrő borélesztő 20 g

Bolti ár: 980 Ft
Bruttó ár:  809 Ft
Kedvezmény: - 172 Ft
Szállítás készletről 1-2 nap
12331

UVAFERM 228 aromafelszabadító hidegtűrő borélesztő (7 Celsius foktól)  20 g

Szőlő- és gyümölcs musthoz, cefréhez.

Adagolás: ~1 zacskó/100 liter

Mennyiség
Készleten

UVAFERM 228 aromafelszabadító hidegtűrő borélesztő (7 Celsius foktól)  20 g

Szőlő- és gyümölcs musthoz, cefréhez.

Illatos, fajtajelleges, szép fehérborok (Muscat és Irsai fajták, Cserszegi, Tramini, Chardonnay stb.) intenzív fajta- és gyümölcsillatú párlatok (meggy, alma, körte, birsalma, szőlő)

TERMÉK, TÖRZS:

Szelektált, szárított Saccharomyces cerevisiae fajélesztő. Danstar-i kutatómunka eredménye, törzsneve: D51 228. Steinberger néven is ismert. Az FVM Egri Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet ajánlásával.

ERJESZTÉSI VISELKEDÉS:

A 228-nak igen rövid az előerjedési fázisa (2-6 óra). A 228-cal erjesztett borok kiemelkedően aromagazdagok (erős ß-glükozidáz aktivitás) és gyönyörűen tisztulnak.

ALKOHOLREZISZTENCIA:

A 228 16 tf%-ig alkoholtűrő.

HABKÉPZÉS:

Nem képez habot.

HŐMÉRSÉKLETIGÉNY:

A 228 erjesztési aktivitása 6-7 Celsius fokon kezdődik. Optimális erjedési hőmérséklettartománya 15 és 25 Celsius fok között van. 18-20 Celsius fok között hozza az élesztő az aromamaximumot, ehhez a maximumhoz képest alacsonyabb hőmérsékletű erjesztésnél kissé visszafogottabb, viszont elegánsabb lesz a bor illata.

ALKALMAZÁSI TERÜLET ÉS ADAGOLÁS:

A 228 az érzékszervi tulajdonságokat pozitívan befolyásolja, hidegerjesztésnél (15 Celsius fok alatt is) látványosan fokozza a fajtajelleget. Elsősorban olyan fajtáknál ajánlott, melyek aromaanyagai között a terpénalkoholok jelentős szereppel bírnak (muskotály fajták, Chardonnay, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Tramini, Leányka, Királyleányka stb.). A 228 egyébként a még elsődleges illatban szegény Furmint fajtából is kihozza a fajtajelleget. Chardonnay fajtát telt, testes, fajtajelleges karakterűre erjeszti. Barrikbanerjesztésre, chipses együtterjesztésre is kiválóan alkalmas. Az almasavbontó baktériumokkal kompatibilis élesztő. 
Ajánljuk még illatos, fajtajelleges rozé borok erjesztésére.

MUSTHOZ, CEFRÉHEZ ADÁS: REHIDRATÁCIÓ UTÁN. Az optimális élesztőaktivitás eléréséhez a szárított élesztőt kb. 10x-es mennyiségű 35-40 Celsius fok (max. 40 Celsius fok) hőmérsékletű KLÓRMENTES ivóvízben folyamatos keverés közben feloldjuk. 15 perces állásidő után a rehidratált élesztőt az erjesztendő tételhez adjuk. Az élesztőt az erjesztendő tételben jól keverjük el! A beoltásnál vigyázzunk, hogy a rehidratált élesztő és a beoltandó anyag hőmérséklete közötti különbség ne haladja meg a 10 Celsius fokot. Megoldás: egy- vagy kétlépéses szoktatás.

 
ADAGOLÁS:
Fehérborok mustja 20-30 g/hl
Rozé erjesztés 30 g/hl
Barrikban erjesztés 30-50 g/hl
Vontatott vagy leállt erjedés esetén 30-50 g/hl

TÁROLÁS:

Száraz, hűvös helyen (5 – 20 Celsius fok). 20 Celsius fokon történő tárolás esetén is évekig megőrzi aktivitását. Felbontás után felhasználandó! Kérjük a használati utasítások betartását!

ÓVINTÉZKEDÉSEK: 

Az enzimkészítmény porának belégzését, és a felesleges bőrrel való érintkezést el kell kerülni. Bőrre vagy szembe kerülése esetén bő vízzel öblítsük le/ki.

CSOMAGOLÁS:

20 g-os társított fóliás csomagolásban.

Kapcsolódó termékek