• -17,5%
Pektinbontó enzim Lallzyme HC 10g

LALLZYME HC pektinbontó enzim 10g

Bolti ár: 1 975 Ft
Bruttó ár:  1 629 Ft
Kedvezmény: - 346 Ft
Szállítás 2-5 nap
12332

LALLZYME HC pektinbontó enzim 10g

Szőlő- és Gyümölcscefrékhez. Fehér- és kékszőlő enzimes kezeléséhez, musttisztításra, gyümölcscefrék pektinbontására.
Adagolás: ~1 zacskó/100 liter

Szín
Súlya:
Mennyiség
Szállítás 2-5 nap

  Biztonság és megbízhatóság

NAIH: 58902/2012.

  Szállítási információkhoz kattints!

24 órás kiszállítással az ország teljes területén.

  14 napos elállási jog

pénzvisszafizetési garanciával

LALLZYME HC pektinbontó enzim 10g

Szőlő- és Gyümölcscefrékhez. Fehér- és kékszőlő enzimes kezeléséhez, musttisztításra, gyümölcscefrék pektinbontására.

A Lallzyme HC szelektált enzimek keveréke, mely bor készítésénél használható pektináz enzimkészítmény. A Lallzyme HC-t a világ sok borvidékén évek óta használják héjonáztatáshoz, a préselhetőség javítására, lényeredék-növelésre. Az E.U.-ban állítják elő Aspergilus niger
fermentációjával nyert speciális enzimekből.

AKTIVITÁS:

A Lallzyme HC enzimaktivitása magas SO2 és savtartalom mellett, alacsony pH-n is jó stabilitást mutat. A HC-nek erős pektolitikus, celluláz és hemicelluláz aktivitása van, így lebontja az összefonódott pektin és hemicellulóz tartalmú makromolekulákat. A HC aromaprekurzorokat extrahál a bogyó szilárd részeiből, és hatékonyan növeli a bor fajtajelleget okozó aromafrakcióját.

ALKALMAZÁS:

Pektinbontásra, héjonáztatáshoz és a mustok tisztítására alkalmas pektinbontó enzimkészítmény. A szőlőhöz feltárás során adagolandó. A Lallzyme HC hatására nagyobb a lényeredék, amely elsősorban színléként jelentkezik. Kisebb a barnulást okozó polifenolok koncentrációja, mivel a préselés nyomásigényét csökkenti. Hatására gyorsulnak a mustok tisztulási folyamatai nyálkázásnál, ülepítésnél, szeparációnál. Ülepítéses musttisztításnál tömörebb az üledék. Javul az újborok deríthetősége, szűrhetősége. Erősen rothadt szőlő esetén a nagyobb hatékonyságú és gyorsabb musttisztításhoz mindenképpen javasolt a Lallzyme HC alkalmazása. Rothadt termés esetén azonban ne a feltárás előtt a fogadógaratba adagoljuk a készítményt! Alkalmazzunk minél gyorsabb szőlőfeldolgozást, majd a mustot kénezzük. A must kénezése után 1 – 1,5 g/hl adagban alkalmazzuk a HC tisztítóenzimet. A kénessav, a kénessavas nyálkázás koncentrációtartományában nem gátolja az enzimműködést. A megfelelő enzimaktivitás érdekében a mustot ne hűtsük 8 Celsius fok alá.

AROMAKARAKTER:

A Lallzyme HC alkalmazásával készült borok aromapotenciálja nagyobb, mint az enzimkezelésen át nem esett boroké, mivel a celluláz és hemicelluláz enzimek hatására lebontódnak az aromaanyagokat fogvatartó héj alatti tasakocskák, amelyből szabad és a kötött aromaanyagok jutnak a mustba.

ÖKONÓMIAI ELŐNYÖK:

A Lallzyme HC könnyen préselhető levet ad, és megnöveli a lényeredéket (80%-ban színléként jelentkezik). Lerövidül a préselési idő. A mustok könnyebben tisztíthatók, ülepítéses musttisztításnál tömörebb az ülepítési alj. Az újborok derítése és szűrése sokkal könnyebbé válik. Alkalmazása az aromakarakter erősödését eredményezi.

TISZTASÁG:

A Lallzyme HC a különféle oxidáz mellékaktivitásoktól mentes (pl. fahéjsav-észteráz), így nem gyorsítja a borok öregedési folyamatait, sőt ellenkezőleg, alkalmazásával visszaszorítjuk a természetes, káros mellékaktivitással rendelkező mikrobiális pektinázok tevékenységét, így a borok öregedésre való hajlamát csökkentjük.

ADAGOLÁS: 

0,5 – 1 – 1,5 g/q szőlő. Az enzim 15 Celsius fok feletti hőmérsékleten 20-30 perc alatt lebontja a pektin teljes mennyiségét. A dózist a gyümölcs pektintartalmától, a hőmérséklettől és a pektinbontáshoz rendelkezésre álló időtől függően változtatni lehet. A száraz enzimet adagolás előtt 15 – 25 C hőmérsékletű vízben feloldjuk, majd ezután a pektinbontandó tételhez adjuk.

TÁROLÁS:

Száraz, hűvös helyen (5 – 20 Celsius fok). 20 Celsius fokon történő tárolás esetén is évekig megőrzi aktivitását.

ÓVINTÉZKEDÉSEK: 

Az enzimkészítmény porának belégzését, és a felesleges bőrrel való érintkezést el kell kerülni. Bőrre vagy szembe kerülése esetén bő vízzel öblítsük le/ki.

CSOMAGOLÁS:

10 g-os társított fóliás csomagolásban.

Kapcsolódó termékek