Szelektív hulladékgyűjtés

A különböző anyagú hulladékokat külön színű hulladéktárolóban (kukába, konténerbe, szemetesbe) gyűjtjük.

•    KÉK hulladékgyűjtőbe edénybe a PAPÍR alapú hulladékok. Nagyméretű papírhulladékot egy üres kartondobozba vagy a kuka mellé lapra hajtogatva és átkötve kirakhatjuk.

Kék kukába gyűjthető: tiszta újságpapír, papírdobozok, tiszta csomagolópapírok, irodai papírhulladékok, telefonkönyv, szórólapok és reklám- kiadványok, újságok.

Kék kukába NEM gyűjthető: zsíros, olajos papírok szennyezett papírok, indigó, faxpapír, használt egészségügyi papírok, pelenka. Hungarocell sem műanyag, sem papírgyűjtő konténerbe nem kerülhet. Szelektíven nem gyűjthető anyag, ezért hulladékudvarokban leadható.

•    SÁRGA hulladékgyűjtőbe edénybe gyűjthetjük a MŰANYAG alapú hulladékot. Vagy a kuka mellé erre a célra SÁRGA műanyag szemeteszsák is megfelelő lehet.

Sárga kukába gyűjthető: PET palackok, elöblített tejfölös és joghurtos poharak, műanyag zacskók, reklámtáskák és műanyag fóliák, PP- Polipropilén anyagú (pl.: tejtermékek dobozai, ketchupos flakonok) és 0 jelek HDPE (pl.: mosószerek, samponok flakonjai) jelzésű kozmetikai szeres flakonok.

Sárga kukába NEM gyűjthető: vegyszeres, zsíros flakonok, fogkefe, műanyag játékok, videó és magnó kazetta, CD lemezek. Gyerekjátékok - szintén nem tehetők a szelektív hulladékgyűjtőbe. Elektromoseszköz-hulladék Az elektromoseszköz-hulladékot a hulladékgyűjtő udvarokban kell leadni.

•     ZÖLD hulladékgyűjtőbe a SZÍNES ÜVEG alapú hulladék. Az üvegeket kupak nélkül kell a tárolóba helyezni.

Zöld kukába gyűjthető: befőttes üvegek, különböző üvegpalackok, bébiételes üvegcsék.

Zöld kukába NEM gyűjthető: ablaküveg, villanykörte, neoncső, szemüveg, nagyító, TV képcső. Ne dobjuk bele a színes üveget se!

•     FEHÉR hulladékgyűjtőbe az ÁTTETSZŐ ÜVEG alapú hulladék. Az üvegeket kupak nélkül kell a tárolóba helyezni.

Fehér kukába gyűjthető: boros és sörösüvegek, színes parfümös üvegek.

Fehér kukába NEM gyűjthető: porcelán és kerámia, gyógyszeres üvegek, katedrálüveg. TÜKÖR. A törött vagy kidobásra ítélt tükröket a hulladékudvarokban adhatjuk le, ha vigyázni szeretnénk a környezetre.Ne dobjunk bele színezetlen „fehér” üveget!

•     PIROS vagy SZÜRKE hulladékgyűjtőbe a FÉM alapú hulladék. Begyűjtési területenként változó.

Piros vagy Szürke kukába gyűjthető: alumínium italdobozok, alufólia, konzervdobozok, zárókupakok, hajtógázos (hajlakk, illítosító) dobozok.

Piros vagy Szürke NEM gyűjthető: ételmaradékkal szennyezett konzervdobozok, ezeket mossuk ki.

•     FEKETE (sötét szürke) hulladékgyűjtőbe a VEGYES (KOMMUNÁLIS) hulladék.

Fekete kukába gyűjthető: Szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, közterületeken keletkeznek.

Fehér kukába NEM gyűjthető: Folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagok, építési és bontási hulladékok, lomok, állati tetemek, valamint az elektromos és az elektronikai hulladékok sem.

Akkor most nem jó kukám van?

Magyarországon nem egységesített a kommunális és a zöldhulladék gyűjtő edények (kukák, szemetesek) színei. Több városban a kommunális hulladék tároló kék, barna, fekete vagy sötét szürke színű.

 

Egyéb lakosság részére kiosztott szelektív kuka színek:

•    SÁRGA kukába gyűjthetjük a MŰANYAG , PAPÍR, FÉM alapú hulladékot. Vagy a kuka mellé erre a célra SÁRGA műanyag szemeteszsák is megfelelő lehet.

•     ZÖLD kukába a SZERVES alapú hulladék. Nagyméretű zöldhulladékot egy üres kartondobozba vagy a kuka mellé átkötve kirakhatjuk.

•     BARNA kukába a SZERVES alapú hulladék. Nagyméretű zöldhulladékot egy üres kartondobozba vagy a kuka mellé átkötve kirakhatjuk.

Náluk az EGYHELYROL.hu webáruházában nagykereskedelmi áron (diszkont ár alatt) megvásárolhatod a megfelelő méretű és színű szelektív hulladéktárolókat.

(LINK-re kattintva meg is tudod tekinteni a termék adatlapját, illetve meg is tudod ott vásárolni a kiválasztott terméket.)

•    120 literes szelektív hulladékgyűjtő edényeink:
Cikkszám: 11910 - Kék színű - LINK
Cikkszám: 11909 - Sárga színű - LINK
Cikkszám: 11953 - Zöld színű - LINK
Cikkszám: 11912 - Barna színű - LINK
Cikkszám: 11911 - Piros színű - LINK

•    240 literes szelektív hulladékgyűjtő edényeink:
Cikkszám: 11967 - Kék színű - LINK
Cikkszám: 11961 - Sárga színű - LINK
Cikkszám: 11965 - Zöld színű - LINK
Cikkszám: 11971 - Barna színű - LINK
Cikkszám: 14742 - Piros színű - LINK

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December